Aku Nabi Isa

 

 

aku nabi isa 001

Penulis: Dr. Rozanizam Zakaria

Penerbit: Puteh Press

Harga:RM15.00

Jumlah Halaman:202

Buku ini sangat menarik apabila seorang doktor mendedahkan pengalaman dirinya menyantuni pesakit jiwa ketika bertugas di luar negara.

Amat banyak pengajaran boleh kita ambil daripada 10 kisah benar yang dinukil di dalam buku ini. Paling utama, rasa syukur kita kerana diberikan kesihatan jasmani dan emosi. Ramai yang pandang enteng terhadap nikmat ini, bahkan mudah pula memandang rendah terhadap mereka yang diuji dengan penyakit mental.

Hakikatnya, ada penyakit mental masuk ke dalam tubuh seseorang bukan kerana salah dirinya. Faktor persekitaran turut memainkan peranan. Tekanan hidup, masalah keuarga, malah masalah negara juga boleh menjadi penyebab penyakit mental boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja.

Pada pendapat saya, ajaran Islam adalah penawar terbaik untuk membimbing emosi kita. Tak mampu buat banyak, istiqamahlah walaupun kecil. Membaca al-Quran, solat dan zikir, ia memainkan perana yang cukup besar untuk membelai emosi kita.

Pesan penulis:

Buku ini bukan ditulis khusus untuk bakal doktor, pesakit mental atau keluarganya. Buku ini hakikatnya ditujukan untuk setiap insan yang memiliki kewarasan dan bercita-cita mahu melakukan sesuatu yang bermakna dalam kehidupan daripada kewarasan yang mereka miliki.

Syabas, penulis!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: