Peluang Orang Sihat

 

Menelusuri lawan web yang menawarkan peluang pekerjaan, kita pasti akan melihat syarat-syarat kesihatan yang ditetapkan. Pendek kata, orang sihat memang ada banyak peluang untuk bergerak maju ke hadapan dalam kerjaya.

Tetapi, adakah orang yang sihat menganggap ini peluang besar untuk mereka? Ramainya yang sihat, tetapi tidak ambil peluang untuk majukan kerjaya. Malah ramai orang sihat yang malas bekerja.

Tahukah apa impian orang yang sakit? Mereka berasa cemburu kerana tenaga mereka terbatas sedangkan mereka ada kemampuan, kemahiran dan semangat untuk berdaya maju. Syarat yang ditetapkan membunuh segala-galanya.  Banyaknya peluang terpaksa dilepaskan kerana penyakit yang dihidapi.

FB_IMG_1447397555006

Allahuakbar!

Atas dunia, orang sakit memang diuji dengan hebat. Teringin bersaing tapi tak mampu. Akhirnya, terpaksalah akur terhadap pekerjaan yang sederhana dengan bayaran yang sederhana juga. Apakan daya.

Cuma, orang sakit tak semestinya menangis terus selama-lamanya. Di dunia barangkali tidak beruntung. Tetapi penyakit yang dihidapi, jika dihadapi dengan sabar, insya-Allah keuntungannya akan dinikmati di akhirat kelak.

Allah ada. Allah memerhati, Allah juga sedang menghitung ganjarannya.

Bertabahlah kamu, orang sakit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: