Bertemu Husnul Khatimah

Kejadian yang berlaku di Tanah Haram pada tahun 1436 ini banyak memberi kesan kepada umat Islam, terutama mereka yang pernah menjejakkan kaki di sana. Banyak persepsi. Besar hikmahnya, kata mereka. Namun yang paling memberi kesan kepada rakyat Malaysia ialah kematian wanita berusia 37 tahun itu. Ramai yang mengambil pengajaran. Ramai yang insaf.

Bagi saya, hadis Nabi yang pernah saya pelajari dalam kumpulan hadis 40 itu ternyata sangat benar. Apabila seseorang itu sudah ditetapkan sebagai ahli syurga, maka dia akan beramal sebagai ahli syurga. Media sosial ada menndedahkan bahawa wanita itu seorang guru yang penyayang, tidak pernah meninggalkan solat duha dan sebagainya. Jelas sekali, ketika menjalani hidupnya, dia sudah membuat persiapan sebagai ahli syurga.

Persoalannya, kita yang mengetahui kejadian itu, menonton videonya berkali-kali dan meratap tangis sama seperti ahli keluarga mangsa, adakah kita benar-benar insaf? Atau mungkin kita teruja mahu bercerita kepada kawan-kawan, “aku pernah duduk di tiang itu. Aku pernah solat di situ.”

Pada hemat saya, ada sebilangan masyarakat kita yang pergi ke Mekah supaya balik dapat bercerita itu-ini. Sedangkan takuk takwa masih tidak meningkat. Riyak bermaharajalela. Tak mungkin takwanya meningkat seandainya balik dari Tanah Haram, ada yang giat mengejar dunia. Mengumpul harta padahal tiada zuriatpun. Untuk apa? Bukankah lebih baik duduk buat amal ibadat sahaja. Mati nanti, bukannya perlu risau tentang anak yang hidup merempat. Sepatutnya lebih risau terhadap rumah akhirat yang belum dibina.

Macam-macam manusia ada di keliling kita. Asalkan balik dari Mekah, kononnya sudah mulia.

Tuan-puan,

Bagaimana cara kita melaluinya tak penting. Yang penting adalah kesudahannya. Mati di mana-manapun, asalkan husnul khatimah, sudah dijamin alam barzakh menjadi taman syurga.

Wallaahu a’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: