Minta Pada Yang Satu

Tahun ini, murid beragama Islam yang akan menghadapi UPSR hanya tiga orang. Namun Ketua Panitia tetap mahu mengadakan majlis bacaan Yaasin dan Solat Hajat. Agenda tahunan katanya. Tak mengapalah. Bagi pihak sekolah, kami membuktikan bahawa kami mengambil berat terhadap peristiwa besar yang bakal dihadapi oleh tiga orang calon tersebut. Kami berusaha mengadakan majlis khusus untuk mendoakan mereka.

Dan bagi pihak ibu bapa, semoga mereka menghargainya, khususnya ibu bapa bagi tiga orang calon berkenaan. Namun apa yang amat mendukacitakan, musibah yang melanda umat Islam mutakhir ini adalah tentang sikap kita. majlis ini bertujuan menyatukan hati kita ketika berdoa dan memohon kejayaan. Apa yang berlaku ialah, ibu bapa calon itu sendiri membiarkan anak kecil yang mereka bawa bersama, mengganggu jemaah yang sedang solat. Siap panjat, tumbuk dan tarik jemaah sampai jatuh. Manakala jemaah itu (murid tahun empat) tetap meneruskan solatnya. Barangkali dia tidak tahu bahawa solat sudah batal disebabkan pergerakannya sudah melebihi tiga kali berturut-turut.

Anehnya sang bapa kepada kanak-kanak itu masih boleh khusyuk. Manakala ibu dan kakaknya yang solat di belakang saf lelaki sudah barang tentu dapat melihat kejadian itu dengan jelas, namun hanya membiarkan.

Puan, kami solat untuk anak puan. Tapi pada masa yang sama anak kecil puan menyepak-nyepak jemaah. Apakah puan rasa kami mampu khusyuk? Apakah puan rasa hati kami tidak berkata-kata?

Persoalannya, mengapa anak kecil itu tidak ditegah daripada mengganggu jemaah? Adakah kerana dia masih kecil maka tingkah lakunya boleh dibiarkan? Hakikatnya, itulah biasan didikan kita terhadap anak-anak kita. Anak lelaki yang dibiarkan ada ekor rambut yang panjang, apakah itu gambaran ibu bapanya yang soleh?

Dan persoalan yang lain, adakah  solat hajat itu jatuh ke tahap prioriti berbanding menjaga anak daripada mengganggu jemaah? Bagi saya, lebih baik menjaga anak supaya tidak mengganggu jemaah yang sedang solat hajat. Tak mengapalah jika ibu tidak solat hajatpun. Sebab ibu sudah berdoa setiap hari. Sebab ibu sudah banyak kali buat solat hajat sendiri. Jadi, untuk malam ini, lebih afdhal jika duduk menjaga anak kecilnya yang sangat nakal itu. Supaya jemaah termasuk anaknya yang akan menghadapi UPSR itu boleh solat dan berdoa dengan khusyuk tanpa gangguan.

Jujur saya akui, saya tidak khusyuk. Namun, semoga ada ramhat Ilahi yang akan menutup kelalaian saya itu dan memberikan kejayaan kepada calon berkenaan. Saya halalkan ilmu-ilmu saya kepada calon itu kerana saya tahu, dia berhak berjaya. Dia murid yang baik dan cerdik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: