Berilah Salam Dahulu…

 

Lebih kurang pada tahun 2009, saya menyaksikan seorang menantu yang masuk ke dalam keluarga mertuanya ‘tanpa memberi salam’. Saya menggunakan istilah ‘tanpa memberi salam’ kerana dia tidak berusaha untuk mengenali ahli keluarga suaminya. Dia masuk ke dalam rumah suaminya, berdiam diri di situ dengan menaruh harapan supaya ahli keluarga suamilah yang datang menghulurkan salam perkenalan.

Bagi saya, kelakuan ini memang tidak wajar. Jika kita masuk ke rumah orang, kitalah yang kena buat baik dengan orang walaupun kita tetamu. Kita sebagai orang baru, tidak seharusnya tunjuk lagak dan buat tak tahu sahaja…takkanlah nak tunggu wanita tua datang beri salam, hulur tangan dan berkata, “Saya ibu mertua kamu.”

Di manakah agaknya menantu itu meletakkan adab sopannya sebagai menantu yang ‘diterima’ oleh keluarga suaminya? …apatah lagi menantu perempuan. Setiap tingkahnya memang diperhati. Namun saya tak rasa pelik lagi. Tahun demi tahun saya mendapati dia rupa-rupanya memang jenis hati kering. Dia tak kisahpun untuk menjalin hubungan mesra dengan keluarga mertua. Disebabkan dia dan suaminya banyak duit, maka secara automatik ahli keluarga suamu akan ‘buat baik’ dengannya. Jadi, yang hal ‘tanpa memberi salam’ boleh dilupakan begitu sahaja.

Baru-baru ini, dalam satu bengkel, kumpulan saya mendapat ahli baharu. Bukan kami yang minta. Dia yang masuk dalam kumpulan ini kerana bertukar negeri. Tingkah lakunya juga sama. Masuk dalam kumpulan baharu namun tak ambil endahpun tentang taaruf. Sudahlah begitu, dia pula yang lebih sudu daripada kuah. Sedangkan kami yang sudah lama berada dalam kumpulan ini, sudah lama mengharungi suka duka bidang ini, tidaklah seteruk itu perangainya.

Entah. Yang memandang rasa jelek. Entah-entah tuan punya diri tidak terasa apa-apa. Ataupun dia memang jenis yang begitu, yang tak reti beri salam kalau masuk dalam kumpulan.

Tanggapan pertama sebegini amat mengecewakan. Mudah-mudahan keadaan akan berubah. Mudah-mudahan dia sedar dalam kumpulan apa dia berada sekarang. Kumpulan ini bukan jenis nafsi-nafsi. Jika hendak cari nama secara sendirian, bergeraklah sendirian. Jangan guna nama kumpulan untuk bina kemasyhuran peribadi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: