Kecukupan Yang Disalah Guna

 

Hari ini, alhamdulillah kebanyakan daripada kita telah dianugerahi nikmat yang banyak dari sudut wang dan harta-benda. Dengan itu, mereka yang beruntung ini menggunakan semua kecukupan tersebut untuk membahagiakan anak isteri. Mereka membeli rumah agam untuk dihuni oleh 4 orang ahli keluarga, membeli kereta mewah supaya dapat berlumba di jalan raya, melancong ke sana-sini tetapi tidak terfikir untuk pergi haji dan macam-macam lagi. Pendek kata mereka mampu lakukan apa sahaja mengikut naluri hati tanpa kekangan kerana telah memegang kuasa ekonomi.

Hakikatnya, bukan itu yang telah dilakukan oleh Nabi kesayangan kita. Baginda pernah ditawarkan dengan gunung emas oleh malaikat tetapi baginda menolaknya. Baginda boleh pejam mata dan minta macam-macam daripada ALLAH SWT tetapi baginda tak mahu. Sedangkan sedikit makanan yang ada di rumahpun sanggup baginda sedekah kepada orang yang lebih memerlukan. Begitu juga dengan sahabat-sahabat baginda. Mereka sanggup keluar bekerja untuk mendapatkan upah yang mana upah tersebut mahu digunakan khusus untuk bersedekah. Hasilnya, mereka tidak jatuh miskin pun. Malah ALLAH sentiasa mencukupkan keperluan mereka kerana mereka sedar, setiap harta yang dimiliki bukan milik mutlak. ALLAH jualah yang memberi. Jadi, apa salahnya berbakti.

Ketika mengkaji ayat 21 Surah Al-Ahzab sewaktu menulis buku Surat Daripada TUHAN, menitis air mata saya melihat kecukupan yang ALLAH beri kepada Nabi dan umat Islam ketika mereka sedang menghadapi getirnya peperangan Khandak. Dalam cuaca yang dingin dan perut yang lapar, Nabi dan tentera Islam tetap setia berjuang mempertahankan kalimah-NYA. Mereka menggali parit sehingga selesai. Nabi mengikat perutnya dengan batu. Baginda menyanyikan syair-syair semangat kepada tentera Islam. Tawakal baginda berada pada tahap tertinggi. Dengan izin-NYA, baginda dan tentera Islam dapat menikmati makanan dengan puas sedangkan pada asalnya, mereka hanya ada bekalan segenggam kurma, seekor kambing  dan sedikit gandum. Subhaanallaah…

Lihatlah pula pada tingkah laku kita. Apakah kecukupan yang kita nikmati hari ini sama caranya dengan Nabi? Mungkin ya dan mungkin tidak. Ramai yang akan memberi alasan – dah penat bekerja masa muda dulu untuk dapat semua kemewahan ni, takkanlah senang-senang nak beri pada orang pula? Sekurang-kurangnya biarlah anak isteri yang rasa kemewahan tu dulu. Dah puas rasa mewah, barulah bersedekah.

Jika baginda masih ada, tentu jawapan baginda tetap berbeza dengan jawapan kita. Kita hanya mementingkan kemewahan untuk ahli keluarga sahaja. Kononnya malu jika anak isteri hidup melarat. Tapi bayangkan, kemewahan itu sudah lebih daripada cukup untuk ahli keluarga. Ternyata, track kita masih jauh daripada cara kehidupan baginda.

Untuk membanding beza cara kehidupan kita dan baginda, bacalah karya saya yang terbaru ini. Uswah hasanah baginda dalam peperangan Khandak sahaja sudah boleh buat kita jatuh cinta kepadanya, apatah lagi jika kita menelusuri seluruh kehidupan baginda. Sesungguhnya amat benar, bagindalah contoh teladan yang wajib kita ikuti, walaupun setiap insan itu ada caranya yang tersendiri.

 

cover penuh SDT

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: