Sekitar Keputusan SPM Semalam

 

Debaran sudah berakhir. Teka-teki sudah menemui jawapannya. Sewaktu calon-calon SPM 2012 mengambil keputusan peperiksaan mereka dengan ditemani ibu bapa, ada ibu bapa yang terlebih sudu daripada kuah. Namun wajarlah begitu kerana ibu bapa mana yang tidak bangga pabila anak yang dilahirkan itu mendapat keputusan cemerlang?

Bagi anda, ibu bapa yang anaknya mendapat keputusan yang cemerlang, TAHNIAH diucapkan. Kejayaan tersebut merupakan salah satu daripada pencapaian terbaik dalam hidup mereka. Namun, perjalanan mereka baru hendak bermula. Berdoalah semoga mereka kekal cemerlang juga selepas ini.  Bukan hendak menakut-nakutkan tetapi keadaan memang boleh berubah mengikut izin ILAHI. Berapa ramai yang cemerlang tetapi kecundang ketika mula melangkah ke alam universiti. Begitu juga, ramai yang tidak cemerlang tetapi berjaya dengan bergaya dalam hidup mereka. Ini kerana kejayaan dan kecemerlangan seseorang itu tidaklah bergantung sepenuhnya kepada bilangan A yang mereka dapat dalam SPM.

Sebenarnya apa yang ingin saya highlightkan ialah sikap ibu bapa yang terlalu berbangga apabila anak mereka berjaya mendapat 10A. Bagi mereka, inilah berita yang paling bahagia untuk dicanang-canangkan. Awas yea, jangan terlalu bangga sehingga terlupa untuk bersyukur kepada-NYA. Ada beberapa perkara yang perlu kita fikir-fikirkan tentang sikap kita apabila menghadapi kegembiraan ini. Anak itu berjaya kerana usahanya, usaha guru-gurunya dan doa ibu bapanya. Namun begitu, jika tiada izin ILAHI, tidak mungkin mereka mampu mendapat keputusan sebaik itu.

Walau bagaimanapun, kita melihat bahawa anak yang ibu bapanya taat beragama, mendapat 10A. Begitu juga dengan anak yang ibu bapanya suka cakap besar. Sebagai ibu bapa yang taat, kejayaan itu adalah nikmat yang amat besar buat mereka kerana anak itu boleh diharapkan untuk membela nasib mereka kelak.

Bagi ibu bapa yang suka cakap besar pula, kejayaan anaknya itu cukup untuk menjadi modal dia bercakap lebih besar lagi, bahawa keturunannya sememangnya bijak-bijak, mereka pandai mendidik anak dan bla…bla…TUHAN sengaja memberikan kejayaan tersebut untuk menguji ibu bapa berkenaan, sama ada mereka akan terus bercakap besar, atau berhenti bercakap besar lalu kembali ke jalan TUHAN.

Terfikirkah, pada saat anda bermegah-megah dengan kejayaan tersebut, ada ibu bapa yang memendam perasaan. Begitu juga dengan calon-calon yang belum mendapat hidayah ketika menduduki peperiksaan, tetapi menemui jalan hidayah tidak lama selepas itu. Lalu mereka bersedih kerana keputusan mereka tidaklah terlalu hebat tetapi masih ada A disebabkan usaha sebelum peperiksaan tidak mencukupi.

Apa-apapun, TAHNIAH kepada semua ibu bapa yang anak-anaknya mengambil keputusan SPM pada kali ini. Ternyata anda semua ibu bapa yang sangat hebat. Sekali lagi, bukan bilangan A yang akan dipersoalkan TUHAN, tetapi tahap kesolehan anak-anak kita. Dan tahap kesolehan itu bergantung kepada kita, ibu bapa untuk mendidik mereka semua.

Semoga ALLAH sentiasa membimbing kita semua.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: