Kepastian Sakaratulmaut

judul: Kepastian Sakaratulmaut

penulis: Abu Zharif Zihan

penerbit: Global Aksara Communication Sdn Bhd

harga: RM15.00

halaman: 163

Sakaratulmaut adalah perkara yang wajib dilalui semua orang, tak kiralah Muslim atau kafir, taat atau fasik. Selain sakaraulmaut, wajah malakulmaut juga merupakan perkara yang wajib dilihat oleh orang yang akan menghadapi kematian. Bagi orang yang beriman, malakulmaut datang dengan wajah yang indah dan berbau harum. Bagi orang kafir atau fasik, malakulmaut akan datang dengan wajah yang buruk, bengis dan berbau busuk.

Sakarulmaut berbeza mengikut iman seseorang. Seringan-ringan sakaraulmaut adalah apa yang dilalui oleh baginda s.a.w. Walaupun ringan, masih terasa amat sakit oleh baginda. Bagaimana dengan kita? Apakah amalan yang mampu membantu meringankan beban sakarat?

Buku ini amat menarik kerana menceritakan kisah-kisah salafussoleh dan ulama silam ketika menghadapi kematian mereka. Sekurang-kurang dapatlah kita jadikan iktibar melalui kisah-kisah tersebut.

Selain itu, buku ini turut membincangkan amalan-amalan yang terus-menerus mengalirkan kebaikan walaupun pembuatnya sudah meninggalkan alam fana ini, antaranya sedekah, ilmu yang diajar yang masih diamalkan, membina masjid, mengalirkan sungai, doa anak yang soleh dan wakaf al-Quran. Turut dibahaskan ialah apa yang berkekalan buat si mati adalah usaha yang dilakukan sebelum mati (seperti yang disebutkan tadi). Adapun pahala berdoa untuk si mati, si pendoa yang mendapat pahala sedangkan si mati mendapat rahmat dan keampunan, bukannya pahala.

Selain itu, ada ulama berpendapat bahawa sedekah yang apabila dilakukan oleh orang yang hidup pahalanya akan diberikan juga kepada orang yang sudah meninggal dunia, tetapi sedekah tersebut hendaklah dilakukan oleh anak si mati. Walau bagaimanapun, hutang si mati boleh diselesaikan oleh sesiapa sahaja, tak semestinya anak si mati sahaja.

Bacalah buku ini untuk mengetahui tentang ciri-ciri kematian husnul khatimah dan suul khatimah. Semoga kita mendapat petunjuk tentang apa yang terbaik untuk ‘dunia abadi’ yang bakal kita lalui nanti.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: