Wasiat Hassan Al-Banna

 

1. Segeralah menunaikan solat  pada awal waktu. Usahakanlah semampu yang terdaya. Ini membuktikan kesungguhan anda. Di situ ada sumber kejayaan, pertolongan dan taufik.

2. Bacalah al-Quran dan cubalah memerhati mesejnya. Selalu berzikir dan carilah ilmu walaupun sedikit. Sesungguhnya al-quran adalah sumber asli lautan ilmu, sumber hidayah kepada anda dan saya. Bacalah al-Quran, kelak ia memberi syafaat.

3. Dorong diri untuk menguasai bahasa al-Quran. Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan. Sebenarnya anda sudah lama mula, iaitu sejak anda solat setiap hari. Sebut dulu walaupun tidak faham. Antara malapetaka yang menimpa umat kita adalah kecuaian menguasai bahasa agamanya.

4. Usahlah bertarung idea tanpa adabnya. Berdebatlah jika kiranya perdebatan tersebut membuahkan kebaikan. Awasilah pertengkaran kerana di sana pasti ada unsur yang akan membisikkan…syaitan namanya!

5. Senyumlah selalu tetapi bersederhanalah dalam ketawa. Rasulullah s.a.w adalah yang paling banyak senyum.

*Kata Plato: Pementasan hiburan yang tidak bermutu, terlalu banyak ketawa dan lawak bodoh hanya layak disaksikan golongan abdi dan orang upahan asing.

*Kata Aristotle: Tegahlah belia menyaksikan hiburan yang menyebabkan perbuatan ketawa berlebih-lebihan agar keburukan tidak menular dalam diri.

6. Seriuslah selalu dan berguraulah secara berpatutan. Tanpa serius, hilanglah kesungguhan. Tanpa bergurau, tawarlah kehidupan.

Pesan penyair: Berikan kerehatan kepada jiwamu. Yang sibuk dengan berfikir, ubati dengan bergurau. Tapi kalau mengubatinya dengan bergurau, mestilah dalam batas seperti memasukkan garam ke dalam gulai.

7. Kawal nada suaramu setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu. Janganlah jadi seperti orang bodoh, bahkan menyakitkan hati orang lain pula. Luqman Al-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya….itu katanya, suara keldai!

8. Usahlah mengumpat dan usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain. Bercakaplah jika ada unsur kebaikan. Bertaubatlah jika anda mengumpat tapi mesti minta ampun terhadap orang umpatanmu. Boleh mengumpat apabila ada tujuan syar’ie, iaitu ketika menuntut keadilan apabila dizalimi, untuk menghapuskan kemungkaran atau memberi amaran tentang kejahatan dan mengisytiharkan kefasikan Muslim lain.

9. Luaskan interaksimu dengan umat manusia sekalipun mereka tidak meminta berbuat demikian. Salam kasih sayang adalah untuk semua. Salam kemesraan adalah untuk sejagat. Hulurkanlah salam perkenalan. Lihatlah pensyariatan ibadah haji-tidak mengenali tapi tak sepi.

10. Maksimumkan faedah waktu anda dan tolonglah orang lain supaya mereka memanfaatkan masa. Biasakan hidup berjadual di hadapan. Berlaku bijaksanalah ketika menggunakan masa. Sayangilah masa saudaramu, usahlah berbicara meleret-leret tanpa haluan dan noktah.

 

Sumber: Datuk Mohd Zawawi Jusoh (Harian Metro 30 Disember 2011)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: