Hentikan Tangisan Nabi

Israk dan Mikraj merupakan sejarah yang sangat besar bagi umat Islam. Setiap tahun, kedatangannya diraikan. Sejarah dikisahkan, tak kira di surau, masjid atau sekolah. Selepas tarikhnya berlalu, ia dilupakan. Bagi saya, pemikiran sebegini wajib diubah.

Israk dan Mikraj bukan hanya sejarah yang dikenang setahun sekali. Pengajarannya wajib kita pegang setiap hari. Iktibarnya kita ingat sepanjang masa.

Apa yang Nabi lalui, ada masanya Nabi gembira dan ada masanya Nabi menangis. Itulah Israk dan Mikraj. Tak lain tak bukan, kerana memikirkan nasib umatnya.

Nabi gembira menghidu harum pusara Masyitah yang syahid kerana mempertahankan keimanannya. Kemudian, Nabi menangis pula tatkala melihat ramai umatnya dari kalangan wanita yang menjadi penghuni neraka.

Bukankah wanita sangat mudah masuk syurga? Asalkan seseorang wanita itu taat kepada suami, melakukan solat dan puasa dengan sempurna, pilih sahajalah pintu mana yang disukai untuk memasuki syurga. Wanita juga dimuliakan kerana darjatnya sebagai seorang ibu. Syurga di telapak kaki ibu. Jika syurga di telapak kaki ibu, mengapa ramai juga wanita masuk neraka? Mengapa??? Adakah syurga di telapak kakinya itu disediakan untuk anak-anaknya sahaja, tetapi bukan untuk dirinya sendiri?

Tidakkah kita turut terasa kesedihan ketika baginda menangis? Peristiwa ini sudah lama berlaku dan sejarah Israk Mikraj juga sudah banyak dikisahkan kepada kita. Mengapa masih ada juga yang tidak mahu ambil iktibar?

Dalam perjalanan tersebut, Nabi melihat wanita diseksa kerana mendedahkan rambutnya kepada lelaki ajnabi. Nabi juga melihat wanita diseksa kerana menyakitkan hati suami melalui kata-katanya. Ada wanita yang diseksa kerana menyusui anak orang lain tanpa keizinan suami. Ada yang diseksa kerana mampu solat dan puasa tetapi sengaja tidak mahu melakukannya.

Kemudian, ada  wanita yang diseksa kerana tidak mandi junub, keluar rumah tanpa izin suami, tidak mandi hadas sesudah haid atau nifas kering, berhias untuk lelaki lain, suka menceritakan keburukan orang, membanggakan diri supaya orang melihat perhiasannya, suka mengadu domba, suka berdusta dan suka memfitnah.

Apakah bentuk seksaan terhadap wanita-wanita ini? Terlalu pedih seksaannya. Sebagaimana sahabat-sahabat Nabi akan menitiskan air mata setiapkali Nabi membacakan mereka ayat-ayat suci al-Quran tentang seksaan neraka.

Jika hati kita keras, percayalah bahawa anda tidak akan berasa apa-apa jika semua jenis seksaan tersebut disebutkan satu-persatu. Hati membatu, lidah kelu dan mata tidak insaf. Itulah yang berlaku. Lebih baik anda cari dan baca sendiri tentang seksaannya…kerana hati yang hidup, lidah yang lembut dan mata yang insaf sahaja yang akan memahami betapa dahsyat dan sakitnya seksaan Allah s.w.t terhadap wanita yang ingkar.

Renungkanlah. Pandanglah jauh ke dalam diri sendiri, bagaimana hati dan jiwa kita ini ketika menerima suruhan Allah s.w.t. Apakah hati dan jiwa redha melakukan suruhan dan meninggalkan semua larangan-Nya?

Percayalah jika hati kita terbuka, anda lihatlah sendiri. Perubahan akan berlaku secara mendadak:wanita akan kembali kepada fitrahnya, iaitu berhias secara sederhana dan makin kuranglah meja bulat yang sibuk berbicara tentang hal orang lain.

Hanya dua perkara inipun, jika mampu dilakukan, akan membawa perubahan yang sangat besar terhadap umat Islam.

Semuanya tentang wanita.

Wahai wanita muslimah, kitalah yang boleh menghentikan tangisan Nabi…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: