Ketika Alam Bertahlil

 

 

 

judul: Ketika Alam Bertahlil

penulis: Amin al-Anshari

penerbit: Synergy Media

harga: RM 15.90

Untuk melentur hati yang keras, anda boleh membaca buku ini kerana buku ini menghidangkan kepada kita tentang alam yang tidak pernah berhenti bertasbih dan bertahlil kepada Allah s.w.t. Walaupun mereka dicipta untuk memenuhi kehendak manusia, mereka tidak lupa bahawa Pencipta mereka ialah Allah s.w.t. Jadi, mereka tidak membangga diri.

Ketika matahari beranjak tinggi, tidak satupun makhluk Allah s.w.t yang ada kecuali mereka semua hanya bertasbih dengan memanjatkan pujian kepada-Nya, kecuali syaitan dan manusia yang bodoh. (HR Abu Nu’man).

Kata Abu Dzar: Aku pernah bersama Rasulullah s.a.w di masjid saat matahari tenggelam. iba-tiba Rasulullah s.a.w bertanya, “Abu Dzar, tahukah engkau ke mana matahari tenggelam?”

Jawabku, “Allah dan Rasul-Nya lebih tahu.”

Rasulullah s.a.w. kembali berkata: “Matahari pergi untuk bersujud di bawah Arasy, sebagaimana yang disebutkan dalam ayat yang berbunyi: Dan matahari berjalan menuju persemayamannya. Itulah takdir Zat Yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui. (HR Bukhari)

Ada seekor semut menyengat salah seorang Nabi. Tidak lama kemudian, nabi tersebut memerintahkan untuk membakar rumah tersebut hingga habis. Akhirnya Allah menegurnya, “Engkau hanya disengat oleh seekor semut sahaja, namun engkau telah membakar salah satu bangsa yang sentiasa bertasbih. (HR Bukhari)

Lihatlah, sebesar-besar makhluk seperti matahari sujud kepada Allah, sekecil-kecil makhluk seperti semut bertasbih kepada-Nya. Tidakkah manusia malu???

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: