Akhir Yang Indah

 

Dalam setiap doa selepas solat, kita tidak pernah lupa untuk memohon husnul khatimah di akhirat. Ya, husnul khatimah di akhirat adalah dambaan setiap insan. Semua orang mahu hidup bahagia, apatah lagi di akhirat nanti.

Walau bagaimanapun, janganlah lupa untuk memohon husnul khatimah ketika sedang hidup. Maksud saya, apa salahnya kita memohon supaya Allah s.w.t memberikan kita husnul khatimah bagi setiap apa yang kita lakukan atas dunia ini. Contohnya, kita ingin menjadi anak yang soleh, kita mengharap anak-anak yang kita didik turut menjadi anak-anak yang soleh, berjaya dalam kerjaya, hidup yang bahagia, semua urusan dipermudahkan, hubungan yang baik dengan jiran, persahabatan yang manis dan berkekalan, rezeki yang diusahakan dengan susah-payah itu berkat dan sebagai isteri, kita mahu menjadi isteri yang solehah. Itulah sebahagian daripada husnul khatimah ketika kita masih hidup.

Kita berhak memohon. Mohonlah daripada Tuhan Pemilik Arasy Yang Maha Agung. Akhir yang indah tak semestinya menjadi matlamat ukhrawi semata-mata kerana sebelum sampai ke akhirat, kita perlu terlebih dahulu menjalani kehidupan atas dunia. Biarlah kehidupan atas dunia berakhir dengan indah, semoga khatimah di akhirat nanti, indah juga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: